Neumíme jíst zralé ovoce ?

Dnešní člověk neumí jíst zralé ovoce, tvrdí farmářka

Jako vedoucí školní jídelny pro základní i mateřskou školu a snažím se dětem dopřávat hodně čerstvé zeleniny a ovoce, aby byly zdravé a dostaly do těla vitaminy, což jsou zcela obligátní důvody. Realita je však poměrně složitější. Kde ty vitaminy vzít? V rajčatech, která jsou vyhnána pesticidy, takže nestačí vstřebat důležité živiny ani barvu a chuť a navíc jsou sklízena nezralá, takže velkoobchod si je do školní jídelny, kde se stravují děti(!) troufne přivézt zelená s nádechy oranžové barvy? Mé vzpomínky na dětství mi říkají, že rajčata mají být červená, voňavá a plná šťávy. Že mají mít i chuť, jsou to přece jenom RAJSKÁ jablíčka. Mnozí místní drobní pěstitelé, kteří by školní jídelně rádi prodali či darovali své výpěstky, nemají na své ovoce a zeleninu certifikát, osvědčení o původu. Přesto je na první pohled vidno, že jejich ovoce či zelenina je opravdová, voní, je zralá, má barvu. K čemu je mi certifikát, když se produkt nedá jíst, je k nám převážen přes půl světa, takže tu garanci mi stejně nikdo stoprocentně nezaručí. Pro ilustraci připojuji fotografii jablka Golden a hrušky zelené, která nám byla dodána do školní jídelny odpovědným velkododavatelem. Že ta odrůda bylo jablko Golden jsme poznali jen podle dodacího listu, jinak nebylo nic, co by nám toto jablko připomínalo. Ani vzhledem ani chutí. Bylo tvrdé, kyselé, trpké, nebojím se říct doslova nepoživatelné. Stejně tak hruška. Zřejmě měl dodavatel na mysli, abychom na ovocné saláty do školy objednávali zboží měsíc dopředu, aby mělo čas uzrát. Nejsem asi dnešní, myslela jsem, že ovoce a zelenina má být ihned ke zpracování, pěkně začerstva. Pokud je to ovoce k uskladnění, měla bych být o tom dodavatelem informována. Vloni jsem byla na semináři ekologických pěstitelů. Když se účastníci ptali spolumajitelky biofarmy, proč přestali produkovat bioovoce a zabývají se nyní jen biozeleninou, odpověděla: „Protože dnešní lidé neumí jíst zralé ovoce a já odmítám dodávat na trh ovoce ve vysokém stupni nezralosti. Když jsme dodávali zralé blumy nebo broskve, byly nám vráceny - reklamovány jako špatné, protože jsou zralé! Prý potom dlouho nevydrží. Přitom ovoce přece není trvanlivá potravina. O broskvi se kdysi říkalo, že je to královské ovoce - jí se v předklonu, neboť je vysoce šťavnatá. To ovšem dnešní děti neznají. Znají jen tvrdé nektarinky a broskve bez chuti a vůně, které, pravda, vydrží po koupi 2 i 3 týdny, protože teprve dozrávají, ovšem s absencí slunce, živin z kořenů stromu a svěžího vzduchu...." Naprosto s paní biofarmářkou souhlasím. Neumíme jíst zralé ovoce. Jsme zvyklí na nezralé banány napuštěné chemikáliemi, aby vydržely transport, jablka, hrušky, broskve, nektarinky, kiwi a další ovoce bez šťávy a dovolím si říct, že většinou i bez barvy. Naše děti v tomto vyrostly, asi si myslí, že je to tak v pořádku. Není na čase jim nabídnout lahodné zralé a voňavé ovoce plné přírodní šťávy a vitaminů? Takové ovoce vidí děti snad už jen v televizních reklamách, a to ještě „schované" jen do nějakého supr bomba bezva cool jogurtu, skvělého nápoje nebo úžasné musli tyčinky. V reálu jako by takové ovoce snad ani neexistovalo......